Dondermiddag 28 maart kreeg een hele klas Basbel-leden handige tips en goede oefeningen mee om de kans op vallen te verminderen. 

Nergens leer je zo goed mee als met vallen en opstaan. Voor kinderen en jonge volwassenen heeft een keertje vallen meestal geen al te grote consequenties. Vaak blijven die beperkt tot een blauwe plek of een schaafwond.

Maar als je ouder wordt en je botten brozer zijn, heeft vallen meer risico’s. Per jaar breken duizenden ouderen door vallen een pols of heup. Revalidatie vraagt vaak maanden.

Er is dus alle reden voor senioren om de kans op vallen te beperken. Donderdagmiddag 28 maart bleek een hele groep Basbel-leden zich dat bewust. Zij kregen van gemeentelijk bewegingscoach Ali Boorsma veel praktische suggesties. 

Omdat meeste ongelukken thuis gebeuren is het zaak nog eens goed rond te kijken of daar geen val-strikken zijn in de vorm van losse kleedjes en snoeren. Ook belangrijk is om je te realiseren dat veel ongelukken gebeuren direct na het opstaan uit een stoel of uit bed. Neem daar heel even de tijd voor; zet je voeten goed naast elkaar en tel na het opstaan tot drie (“dan zit er weer bloed in je hoofd”) voor je een stap zet. Snel naar de telefoon vliegen als die gaat – dat is precies wat je niet moet doen.

De drie andere belangrijkste tips zijn bewegen, bewegen en bewegen. Van bewegen krijg je sterkere spieren en dat helpt om beter je evenwicht te kunnen houden. Ook om op te krabbelen na een val, is van belang dat je armen en benen daar sterk genoeg voor zijn. En bovendien is bewegen van belang om de ontkalking (en daarmee het brozer worden) van de botten tegen te gaan.

Veel oefeningen kun je goed thuis doen, maar leuker is het om met een groep mee te doen op een van de plaatsen in Blaricum, Eemnes en Laren waar speciale gymlessen voor ouderen worden aangeboden.

Informatie daarover is ook te krijgen bij het Beweegloket van de BEL (tel: 06-31305989, mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

 

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264