BasBEL organiseert voor haar leden op 9 augustus een bijzondere excursie in de West-Friese driehoek. Met een boottochtje en een ritje op de stoomtram, en natuurlijk koffie, gebak en lunch. De kleinkinderen

mogen ook mee.

We vertrekken per bus of auto uit Blaricum, Eemnes en Laren en rijden over dijk Lelystad-Enkhuizen dwars door de oude Zuiderzee. Al kort na historische Houtribsluizen hebt u zicht op de Markerwadden: een groep opgespoten eilanden die zich in snel tempo ontwikkelen tot een bijzonder natuurgebied. Dat er, met bloeiend koolzaad en grote zwermen vogels, na al prachtig uitziet.

 

 In Enkhuizen stappen we op de boot, de ‘Friesland’. Binnen op het benedendek is er koffie met appeltaart, maar met mooi weer moeten we zeker ook naar het bovendek. Vanaf daar is er links een goed zicht op de Westfriese kust en rechts op de Noordoostpolder en het land van Stavoren.

Als we in Medemblik van boord gaan krijgen we een schipperslunch mee. In het oude stadje zijn er daarvoor bankjes en zitjes. Enno en Jan, die voor BasBEL de voorverkenning deden, raden ook een bezoekje aan bij het bakkersmuseum, waar gastvrouw Chantal vertelde over de demonstraties die er alle dagen zijn en over het plezier dat kinderen altijd hebben al zij hun eigen koek of taart mogen versieren.

 

Vanaf het perron naast de haven neemt de oude stoomtram ons mee. De lijn Medemblik-Hoorn is 20 kilometer en loopt langs vaarten en door weilanden en oude plaatsen. Van de stationnetjes zijn de meeste nog intact, al worden sommige nu gebruikt als woonhuis. Op het fraai gerestaureerde stationnetje in Wognum maken we een korte tussenstop. Behalve als ze de locomotief nieuwe kolen geven, of met een rode vlag het kruisende wegverkeer moeten stilzetten, willen alle vrijwilligers graag alles uit de doeken doen over de omgeving en over hun tramlijn. ‘Het langste museum van Nederland’.

Liefhebbers kijken bij aankomst in Hoorn vast graag nog even naar de oude locomotief die ‘de Gooise moordenaar’ trok. Een andere locomotief komt uit Limburg en is in september 100 jaar. Reden voor weer andere vrijwilligers om voor een heel schappelijk prijs koffie met vlaai aan te bieden – waar we als Basbellers natuurlijk graag op ingaan.

Als niemand in de verleidelijke stationswinkel is achtergebleven, zijn we tegen het eind van de middag weer terug in de BEL-dorpen.  

Inschrijven kan tot 1 augustus, met het aanmeldingsformulier in het BasBLAD, per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch (035-5316079 of 06-41519803).  De prijzen: € 48,00 voor leden, € 38,00 voor leden met museumpas, € 19,00 voor kinderen tot 12 jaar, € 58,00 voor introducées.

 

 

 

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264