Op 14 juni bracht BasBEL een bezoek in Garderen aan de vermaarde ‘beeldhouwwerken in zand’. Het liep uit op een bijzondere dag waar de tientallen leden die meegingen met plezier op terugkijken.

Die leden worden ’s morgens aan huis opgehaald door een schare aan vrijwillige chauffeurs. Het zonnetje schijnt en daarmee begint de dag al direct goed. ‘Wat een geklets en wat een plezier hadden we onderweg al’, zegt bijvoorbeeld chauffeur Lucas.Bij aankomst – BasBEL heeft een traditie hoog te houden – is er koffie met gebak.

De excursie zelf is een ware culturele belevenis. Meer dan honderd sculpturen, net zo gedetailleerd als kunstzinnig, vertellen het verhaal van onze Nederlandse geschiedenis. Jacoba van Beieren en Aletta Jacobs, Willem Drees en Hansje Brinkers, Locomotief De Ahrend, maar ook het bombardement in Rotterdam en de slavenopstand van Lula, - allemaal zijn ze in zandbeelden prachtig uitgebeeld.

Tijdens de goed verzorgde lunch uiten veel leden hun bewondering. Hoe is het mogelijk om de geschiedenis zo mooi en levendig te verbeelden, nota bene in zand? ‘Ongelooflijk hoe die ogen zijn gemaakt, en hoe die beelden je echt aankijken’ zei Riet bijvoorbeeld.  

’s Middags lopen veel leden nog weer even terug naar hun meeste favoriete zandsculptures om daar een foto van te maken.

Bij het vertrek in Garderen wordt al gevraagd naar het volgende uitje.  Dat is op 9 augustus naar de ‘stoomdriehoek’ Enkhuizen, Medemblik, Hoorn. In het komende BasBLAD staat daarover meer, zo wordt beloofd.

Na een ijsje of drankje is de reis weer huiswaarts. Aan organisator Ellen vertelt chauffeur Jan dat hij er het langst van heeft genoten. Door de samenwerking met de ‘seniorenvereniging van de buren’ mocht hij ‘drie heel gezellige tantes’ terugrijden naar Bussum.

 

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264