André de Valk oogst succes met zijn vertoning van historische beelden van Larense boerderijen. ‘Wat een verschil; wat een rust en ruimte waren er nog.’

De Valk is amateur-historicus en heeft een grote verzameling aangelegd van duizenden foto’s, kaarten en tekeningen van zijn geboortedorp. De aankondiging dat hij daarvan een selectie wilde vertonen voor Basbel-leden was niet aan dovemans oren gericht. Met ruim 40 ‘studenten’ is Ruimte 2 in Johanneshove een goed gevulde ‘collegezaal’.

De technische kanten van het presenteren met laptop en dia-beelden, blijkt de beginnend docent soms nog niet helemaal onder de knie te hebben. Dan is het beeld op het diascherm net iets anders dan wat De Valk beoogde. Maar zijn publiek is niet de kniesoor die daarop let.  

De toehoorders tonen zich vooral positief verrast door de vertoonde beelden: foto’s, kaarten, tekeningen en schilderijen. De Valk heeft een selectie gemaakt rond het thema van historische boerderijen. Dat draagt bij aan een wat weemoedig karakter van de presentatie, van het vroegere, nog agrarische Laren. Want ach, wat een leegte en ruimte was er toen nog, en wat een zalige rust.

Een gouden greep is het om ‘dubbelbeelden’ te laten zien. Direct naast historische foto’s van 70 of 120 jaar geleden van boerderijen en wegen, toont De Valk van precies dezelfde plek ook actuele foto’s. Vaak heeft hij die zelf gemaakt, vanuit precies hetzelfde standpunt. Dat levert bijzondere confrontaties op van het toen en het nu.

Een voorbeeld dat de zaal duidelijk ontroert is de Sint Jansstraat nu, en de Sint Jansprocessie toen, in dezelfde straat, maar midden door boerenland van akkers en weilanden.
Al even mooi zijn de historische beelden, naast die van de huidige situatie, van de Hilversumseweg, van het Moddergat bij de “Coeswaard”, van de hondekar op de Burgemeester Van Nispenstraat, en van het oude postkantoor met schapen aan de overkant. Goed passend bij het gekozen thema zijn de foto’s van de boerderijen aan het begin Zevenend, op de plaats van de huidige Albert Heijn en andere winkels.

De Valk weet zijn gehoor te boeien, met alle bijzondere beelden en verhalen. Tot zijn eigen plezier krijgt hij ook tegenspraak. Zijn studenten – meer grijs nu dan langharig – zijn duidelijk van de generatie die niet gewend is alles voor zoete koek aan te nemen. Regelmatig krijgt hij aanvullingen (‘ja, dat deed Zwanikken’) of ook correcties (‘nee, dit was van Calis’).

De Valk is blij met de reacties, hij wordt er zelf wijzer van, en lijkt eindeloos te kunnen doorpraten. Namens het bestuur van BasBEL heeft Jan Sanders de rol om de bel te luiden als teken dat de les ten einde is. Zijn dank aan André de Valk voor de bijzondere presentatie wordt door de zaal met applaus ondersteund. Net als zijn suggestie dat De Valk nog maar eens moet terugkomen voor een volgende les.

 

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264