‘Wie zijn vak verstaat, kan er eenvoudig over vertellen.’ Hoe waar dat is, bewees notaris Bont met haar lezing voor Basbel-leden over testamenten. 

De notaris (sommigen kennen haar nog als Mw Van der Sluis, maar ze gebruikt tegenwoordig liever haar meisjesnaam Bont) heeft veel ervaring, niet alleen met de regels van erfrecht zelf, maar ook met het uitleggen van die regels aan haar cliënten. 

Op grote vellen van een flap-over tekende de notaris schema’s van praktijkvoorbeelden. Aan de hand daarvan legde ze in duidelijke bewoordingen - en met veel humor - uit welke mogelijkheden wetgever biedt aan ‘erf-laters’, aan iedereen dus, want dood gaan we allemaal.

Wie dood gaat zonder een testament achter te laten, hoeft niet bang te zijn dat zijn of haar vermogen (huis, geld, spullen) niet netjes wordt verdeeld; daar zijn algemene wettelijke verdelingsregels voor. Maar wie de dingen echt goed wil regelen, moet voor maatwerk zorgen. Wie bijvoorbeeld wil voorkomen dat kinderen al erfbelasting moeten betalen terwijl het vermogen zelf nog in handen is van de partner van de overledene, kan gebruik maken van de bijzondere mogelijkheid van de ‘tweetrapsmaking’. 

Zo waren er meer wettelijke begrippen - ‘bezwaarde erfgenaam’ ‘opschorting legitieme portie’, ‘verwachters’, legaten’, om er een paar te noemen - waarvan Mw. Bont op begrijpelijke wijze het geheim onthulde.   

Extra aandacht besteedde de notaris aan het zogenaamde ‘levenstestament’. Eigenlijk is dat helemaal geen testament, zo legde ze uit, maar een volmacht.
Sinds een jaar of tien is deze ‘levensvolmacht’ het document dat op notariskantoren het meest wordt opgemaakt. Dat is ook niet verwonderlijk want met de volmacht kan je tevoren iemand aanwijzen die voor jou belangrijke beslissingen neemt, als je zelf ‘handelingsonbekwaam’ bent geworden. Alleen al door het spook van de dementie is de kans daarop voor ons allemaal heel reëel. 

Namens het Basbel-bestuur bood penningmeester René Diesveld de notaris na afloop een kleine attentie aan. Het ondersteunend applaus bewees dat Mw. Bont bij haar gehoor veel lof oogstte. Diverse leden voegde daar nog een persoonlijk woord van dank aan toe.   

JS

 

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264