Vooraf noemde dirigent Lutterman het een koor-repetitie. Dat bleek al snel overdreven bescheiden. Het werd in werkelijkheid een mooie muziekmiddag, speciaal voor Basbel-leden.

                                                * * * * *

Instrumentalisten en zangers van de Weidevogels toonden zich van hun beste kant. Aan een draad van muzikale blijmoedigheid regen zij een breed repertoire van klassieke en eigentijdse liederen.

Natuurlijk waren er, een paar weken voor Koningsdag, de mooiste delen uit het landelijke Wilhelmus en uit het Eemnesser volkslied van de Groene Weiden. Het koor zong ze met overgave – en overtuigend.

Meer liederen konden rekenen op bijval, zoals het bekende I have a dream uit Mama Mia, het Jamaica Farewell van Harry Bellafontes en de goed gezongen Nederlandse evergreens van het ‘Land van Maas en Waal’ en ‘Middellandse Zee’.

Bijzonder was het lied ‘Hoor je het zingen op de straten’, een eigen vertaling door Lutterman van het barricaden-lied uit de musical Les Misérables. Daarmee gaven de Weidevogels op eigen manier muzikale uitdrukking aan hun solidariteit met de opstand van de Oekraïners tegen de Russische invaller.

Als er naast een eye-opener ook zoiets is als ear-opener, dan mag dat worden gezegd van het vrolijke en welluidende ‘Staat u mij toe meneer’, ook weer een eigen bewerking van Lutterman, naar het Permettez-vous monsieur van Adamo. 

Uw recensent van dienst beleefde veel plezier aan de ‘Ode aan Maastricht’, door Lutterman met een knipoog aangekondigd als opstapje naar zijn droom om ooit op een mooie zomeravond op het Vrijthof te zingen met begeleiding van het koor van André Rieu. Het werd, in mooi Limburgs gezongen, een schone ode.

‘Mijn opa’, werd door het koor gezongen met vrolijke weemoedigheid, precies zoals dit pareltje uit de Nederlandse liedcultuur werd geschreven door Hetty Blok en gecomponeerd door Harry Bannink.

Het Hallelujah van Leonard Cohen, zeker in Luttermans vertaling, was een welgekozen slotakkoord, heerlijk om mee te zingen.

Namens BasBEL bedankte Jan Sanders na afloop dirigent, muzikanten en zangers voor de mooie middag. Hij was niet de enige, zo bleek uit de bijval die hij kreeg, die dacht dat er vast een lovende recensie zou komen voor dit zeer geslaagde proefconcert van de Weidevogels.   

JS

       

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264