“Nog wel even goed uitkijken”

De oudste leden van BasBEL krijgen deze weken de eerste van de twee injecties met het vaccin tegen ‘Covid 19’.  De strijd tegen het coronavirus is nog niet gestreden, maar de overwinning komt een stap dichterbij. Wel moeten ouderen zelf nog actie ondernemen.

brief RIVM
Ook in vergelijking met andere landen doet Nederland het niet altijd goed in de bestrijding van de pandemie. Of het nu gaat om bestrijdingsmaatregelen, om testen of om communicatie, er loopt nog wel eens iets fout. In de cruciale fase van het vaccineren zijn we op dit moment de laatste in Europa. En nóg is de organisatie niet op orde.
Het BasBEL-bestuur ontving dit weekend reacties van ouderen die blij waren met een brief van het RIVM waarin stond dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken voor een vaccinatie. Minder blij waren ze met de informatie wáár ze geprikt konden worden en hoe ze daar moesten komen. Dat moeten ouderen zelf maar zien te regelen, stond in de brief, en als dat niet lukt, dan moet er maar worden gebeld met de huisarts. Alleen heeft die, schrijft het RIVM “op dit moment nog geen geschikt vaccin voor u”.

schouders ophalen
De berichtgeving dit weekend in de Gooi en Eemlander maakte de onzekerheid er niet minder op. Onder de kop “Negentig-plussers in de stress” vertelde een inwoner uit Eemnes hoe een bevriend hoogbejaard stel voor de eerste prik naar Huizen kon, maar de voor tweede naar Houten moest. Het stel was niet meer zo goed ter been, maar kennelijk nog wel rad van tong. Na enig soebatten lukte het die tweede afspraak veel dichterbij te maken, in Bussum. En de twee hadden het geluk dat de Eemnesser vriend ze beide keren wilde rijden.
Ons lid Herman, zelf in de zestig, vertelde dat zijn moeder van 94 voor de eerste prik wel dichtbij haar woning terecht kon – maar pas over 4 weken! Herman moest lang bellen, via een landelijke nummer waar weinig kennis is van de regionale priklocaties, voordat hij een veel eerdere afspraak kon maken voor de eerste vaccinatie.
Ons lid Mary, van 87, vond het minder moeilijk. Zij was blij dat ze al over een week de eerste injectie krijgt, en de tweede weken zes weken later. Dat het twee verschillende locaties zijn – daar had ze haar schouders bij opgehaald. “Ik ben toch lid van BasBEL?”  En lachend voegde ze daar aan toe: “Als mijn vaste chauffeur Jan niet wil rijden, dreig ik gewoon dat ik geen erwtensoep meer voor hem maak.”

vrijwillige chauffeurs
Mary heeft gelijk. Wie niet zelf vervoer heeft, mag rekenen op vrijwillige chauffeurs. In een vorige bijdrage op deze site (onder de kop “Prikbusje staat klaar”) wees het bestuur al op de chauffeurs van Automaatje (van ANWB, samen met Versa) en van BasBEL. Voor die van Automaatje kan iedereen bellen op nummer 035-6250005, tenminste twee dagen van tevoren, op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur. De vergoeding bedraagt 30 cent per kilometer.
Voor BasBEL-leden is het vervoer gratis; zij kunnen bellen met het secretariaat, 035-5316079 of 06-15074933, alle dagen tussen 9.00 en 22.00 uur.

kussen
Het Basbelbestuur adviseert alle leden om na de ‘vaccinatiebrief’ zo snel mogelijk afspraken te maken voor de eerste en tweede prik. Als u zelf vervoer hebt: mooi! Als u niet zelf vervoer hebt: geen probleem. Bel direct na de gemaakte afspraken met een van de telefoonnummers hierboven voor een vrijwillige chauffeur.
In de auto nog wel even nog mondkapje op; een paar weken na de tweede prik mag u weer kussen! 

 

 

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264