Het is er natuurlijk voor iedereen, het nieuwe Huis van Eemnes. Van sporters, tot kinderen en filmliefhebbers. Maar dat ouderen een favoriete doelgroep zijn,

bleek wel uit de ontvangst van onze seniorenvereniging door ‘Huis-directeur’ Robert-Jan Vos.

De grote groep BasBellers die op de speciale ontvangst af was gekomen kreeg een echt VIP-behandeling van Vos. Samen met zijn rechterhand Nienke van de Erve ontving hij ons met koffie, om daarna met enthousiasme te vertellen over het duurzame en multifunctionele gebouw.

De architecten hebben er bewust voor gekozen om verschillende activiteiten met elkaar te ‘vervlechten’ en zo ‘informele’ – zeg maar: gezellige’ – ruimtes te maken waar je elkaar veel tegenkomt. In de brasserie (tussen snackbar en restaurant in), die met grote schuifdeuren is verbonden met het buitenterras, kun je iets eten en drinken. Maar in de brasserie is er ook een deel van de boekenkasten van de bibliotheek. Dat is misschien even wennen, maar wel leuker.

Met de nieuwste technieken en met een uitgekiend ontwerp, zo liet Vos zien, is er alles aan gedaan om er het elke groep naar de zin te maken. De open lees- en speelruimte voor kinderen is met een druk op de knop om te toveren tot een besloten klaslokaal met eigentijds digitaal schoolbord. De vier mooie sportzalen zijn door de schuifwanden om te vormen tot een prachtige hal. Alle binnensporten kunnen er worden beoefend.

Heel ingenieus is de theaterzaal waar binnen de kortste keren van alles veranderd kan worden aan de grootte van de zaal, aan de positie van het toneel, aan de tribune en aan de coulissen. Wat u maar wilt, vertelde Vos trots: kleine zaal, grote toneelruimte, filmzaal of conferentieruimte.

Omdat wij het waren, nam directeur Vos ons mee naar een ruimte waar bezoekers normaal niet mogen komen: de technische machinekamer van het gebouw. Tussen de imposante installaties en machines lichtte hij toe hoe duurzaam het gebouw is. Met 800 zonnepanelen en tientallen kilometers buizen die het gebouw ‘s zomers koelen en ’s winters verwarmen is het gebouw helemaal energieneutraal. Er is niet eens een gasaansluiting.

Namens BasBEL bedankte Jan Sanders Vos voor de warme ontvangst. We komen vast nog vaker terug. De door Vos genoemde ‘kinderziekten’ zullen vast eerdaags zijn opgelost. Wel hoopte Sanders dat dit ook geldt voor de planologische kinderziekte van het gebouw. Want dat is nog een beetje jammer, dat de plek tussen het Huis en de winkels van de Minnehof in beslag wordt genomen door tennissers, die ook naar eigen zeggen best een paar honderd meter verderop kunnen fietsen. Na verplaatsing van het tennis-complex, in overleg natuurlijk met de vereniging, zou je hier seniorenwoningen moeten bouwen. Ook beter voor de klandizie van het Huis van Eemnes.

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264