Veertig Basbel-leden namen dinsdag 1 oktober deel aan de vaartocht door de oude binnenstad van de keistad. ’s Morgens plensde

het van de lucht, en als de leden zich op dat moment nog hadden moeten opgeven, dan hadden zij er misschien afgezien. Maar kom op, dachten kennelijk alle leden op de deelnemerslijst, nu we ons hebben aangemeld, zetten we ook door. 
Bij de ontvangst met koffie, in restaurant de Vier Broers op het Lieve Vrouwe Plein, was er al direct de goede stemming dat wij – Jongens en Meiden van Jan de wit – ons niet laten kisten door een buitje. 

Alsof daarmee het geluk werd afgedwongen, klaarde de lucht op. Met goed weer liepen we (of werden in een rolstoel gereden) gereden naar de opstapsteiger in de Krommestraat.

In de grootste sloep van rondvaart-rederij Waterlijn, die met 42 zitplaatsen net groot genoeg was, maakten we een mooie tocht langs historische plekken aan de Amersfoortse grachten. 

De kapitein laveerde met veel stuurmankunst de boot door de grachten die op sommige plekken nauwelijks breder was dan onze boot. Bij oude gemetselde boogbruggen moesten we zelf ook meedoen, en diep bukken om botsingen te voorkomen. 

Ondertussen vertelde de bootsman met veel kennis en humor over de sporen van de Amersfoortse geschiedenis. 
We leerden over het ontstaan van Amersfoort op de plekken waar doorwaadbare beken samenkomen, en over de beroemde muurhuizen die konden worden gemaakt van de resten van de eerste kleinere muur toen er een tweede muur werd gemaakt om het al in de middeleeuwen groter gegroeide Amersfoort.
We moesten lachen om de manier waarop de Amersfoorters de Spanjaarden in die tijd te slim af waren bij het ontduiken van de glasbelasting. (Jawel, de glasbelasting; in die tijd gold het hebben van echte glazen ramen als een teken van welstand.)
We fotografeerden huizen van beroemde Amersfoortse zonen als Mondriaan en Van Oldenbarnevelt en we genoten van de met een knipoog gemaakte ‘historische’ kadebeeldjes van de eigentijdse kunstenaar Ton Mooy 

En het bleef tijdens onze hele tocht maar goed weer. Tot een paar minuten voor aankomst. Toen viel er plotseling, vanuit een heldere hemel, een korte kletterbui, waar we allemaal toch nog nat van werden. Het deerde ons niet echt (behalve dan onze vriendin die net ’s morgens naar de kapper was geweest) en allemaal waren we onze kapitein en bootsman dankbaar voor de tocht en de verhalen. 

Terug in de “Vier Broers” hebben we met gebak en een drankje nog even nagepraat. We hebben plezier gehad, elkaar nog wat beter leren kennen, veel gelachen en ook nog wat opgestoken. 

RSIN = 857103337
KvK nr = 67637264